In de vorige artikelen heb je kunnen lezen wat urbex is en wat de wettelijke bepalingen zijn, waarmee je te maken kunt krijgen als je urbexlocaties gaat bezoeken, kun je -als je wilt- op zoek gaan naar adressen van urbexlocaties. In dit artikel kun je lezen hoe je te werk gaat en hoe je een adres kunt vinden van een verlaten locatie. De hieronder genoemde technieken vormen de basis van waaruit je kunt werken en natuurlijk zijn er altijd nog meer mogelijkheden om te vinden wat je zoekt.
Ubrex locaties vinden:
Over het algemeen worden locaties waar je kunt urbexen, niet vrij gedeeld, zeker niet met onbekenden. Natuurlijk zijn er fora waar mensen aanbieden om locaties te delen, maar in Nederland is er een uitdrukking die zegt: "Ruilen is huilen". Vaak zeggen mensen over locaties te beschikken, die bij aankomst vaak niet blijken te kloppen. Verder is het zo dat je -in veel gevallen- aan alleen de coördinaten niet zo heel veel hebt, als je niet weet hoe een gebouw of een locatie, kunt betreden.
Tot het moment dat er massa's mensen met de hobby bezig waren en er zelfs apps zijn waarop je locaties kunt kopen, vormde het zoeken van locaties een belangrijk onderdeel van de hobby. Mensen die met de hobby beginnen, zou ik ook met klem willen aanraden om jezelf het zoeken naar locaties eigen te maken.
Zoeken is Vinden:
Een Nederlands spreekwoord luidt: "Wie zoekt zal vinden", maar hoe ga je daarin te werk?
- Zoek binnen verschillende bronnen en maak gebruik van webpagina's waar foto's in een groot formaat en liefst hoge resolutie, zoals hier op EOSfoto, geplaatst worden. Download vervolgens de foto naar je eigen computer en ga speuren in de foto. Vaak zijn het juist die hele kleine aanwijzingen in een foto die iets meer vertellen over de locatie. Denk hierbij aan kranten op foto's, kalenders, brieven en zelfs stickers op bijvoorbeeld ziekenhuisapparatuur of computers.
Regionale dagbladen verschijnen vaak in kleine gebieden, wat het zoeken al een stuk makkelijker maakt, kalenders zeggen vaak meer over de datum dat de laatste gebruikers aanwezig waren en brieven vermelden soms het hele adres, net zoals stickers op computers of andere apparatuur, waarop vaak de echte naam van het bedrijf/ instelling staat. - Kijk in de bron van de webpagina, daarin staat veel meer informatie in de "Meta tags" dan op de webpagina staat. Er zijn nog steeds veel mensen die de rechter muisknop (paginabron) blokkeren, maar dat is heel simpel te omzeilen omdat dit gewoon een Javascript is, dat je kunt blokkeren door Javascripts in de browser uit te schakelen. Nog makkelijker is het om de browser "Mozilla" te downloaden en daarbij de plugin "webontwikkelaar" te downloaden. Daarmee omzeil je alle blokkades die webpagina eigenaren, denken op te werpen en kun je alle broncode van de webpagina bekijken.
- Zoek op andere webpagina's, soms vormen alle kleine stukjes informatie die overal genoemd worden, de sleutel tot het vinden van de locatie. Denk bijvoorbeeld aan jaartallen dat locaties gebouwd of gesloten zijn of waarvoor een gebouw gebruikt werd. Denk dan in zoektermen als bijvoorbeeld "ziekenhuis gesloten 2000 Utrecht".
- Bekijk foto's goed en let daarbij vooral op wat er buiten te zien is. Vanwege de hoge contrasten, maken veel mensen gebruik van HDR foto's, waardoor je goed kunt zien wat er buiten gebouwen of locaties te zien is. Een zendmast, bijzonder gebouw, reclameteksten of andere aanwijzingen kunnen juist het ontbrekende puzzelstukje vormen.
- Foto's vertellen vaak ook meer over de vorm van een gebouw, de ligging (stedelijk of juist niet) of bijzondere kenmerken (bijvoorbeeld een eerdere brand of ingestort dak tgv sneeuwval) vertellen ook weer iets meer.
- Speur door regionale dag- of weekbladen, gebruik daarbij zoektermen als "gesloten" of "einde nabij" en je zult zien dat over sluitingen van fabrieken, ziekenhuizen en kloosters meestal de nodige nieuwsberichten te vinden zijn.
Kennis en kennissen:
Wie de illusie heeft dat iedereen zijn locaties zelf zoekt, moet ik helaas teleurstellen. De grootste groep die locaties zelf zoekt, vormen de mensen die beginnen met de hobby! De rest, met name de mensen die zich "VIP" of "anciënt" durven te noemen, delen hun locaties vrij, met mensen die ze al lang kennen en waarvan ze weten dat ze fatsoenlijk omgaan met de informatie. Vaak gebeurt dat in gesloten Facebook- of Whatsapp groepen, waar je toegang tot kunt krijgen (als jezelf al de ambitie hebt om tot die groep gerekend te worden) als je jezelf bewezen hebt, of vaak genoeg laat misbruiken om als goedkope taxi te fungeren.
Maak kennis met mensen en laat mensen jou kennen. Neem deel aan forums ( bijvoorbeeld www.urbex-forum.nl of urbexforum.org) en zorg dat mensen je leren kennen. Vaak organiseren die fora meetings, waar je mensen persoonlijk leert kennen en net zoals in de gewone wereld zijn kennissen vaak belangrijker dan kennis.
Probeer jezelf, zeker wanneer je begint met de hobby, bescheiden op te stellen. Daarmee bereik je vaak meer dan meteen een grote mond op te trekken en te doen alsof jezelf alles al weet, ook al is dat op het gebied van fotografie zo.
Urbex locaties waarvoor je niet hoeft te zoeken:
- Gare de Montzen (50.720665, 5.957739)
Verlaten station in de Belgische Voerstreek; - Kent School (51.208692, 6.307740)
Klooster en school complex, inmiddels legaal te bezoeken via www.kent-school.de; - Salve Mater in Lovenjoel (B) (50.855125, 4.777106)
Psychiatrische kliniek voor vrouwen; - Landschaftspark Duisburg (51.480599, 6.783693)
Hoogovencomplex in het Ruhrgebied; - Beelitz Heilstätten
Voormalige kazerne; - Das Gefängnis in Berlin Köpenick
Voormalige gevangenis; - Camp Hitfeld (50.734792, 6.134984)
Voormalige kazerne in Duitsland; - Lost tanks (50.759949, 6.188821)
Achtergebleven tanks op een voormalig oefenterrein.