Kort nadat de laatste werknemers van ArcelorMittal het staalcomplex "Heavy Metal" verlaten hadden, lukte het mensen om foto's te maken in de fabriek. Voor ons was dat, in 2013, de reden om ook eens de gok te wagen en eens een kijkje te gaan nemen op deze gigantische locatie. Het terrein op komen was makkelijker dan gedacht, want er was een enorm groot gat in het hekwerk geknipt, net op de plek waar men opgehouden was met het leggen van de concertina prikkeldraad.
Eenmaal binnen in de fabriek kwam ik tot de onaangename ontdekking dat ik -in mijn enthousiasme- vergeten was het fotostatief mee te nemen uit de auto, waardoor het nauwelijks mogelijk was om in het complex foto's te nemen. Met wat kunst en vliegwerk lukte het uiteindelijk toch nog om wat foto's binnen in het gebouw te nemen, waarvan de kwaliteit in sommige gevallen niet optimaal is. Vanwege het feit dat ze toch goed laten zien hoe de locatie er in het vroege voorjaar van 2013 bij lag, worden ze desondanks toch gepubliceerd.

Bij het latere bezoek in 2015 was goed te zien dat in de fabriek en op het terrein flink opgeruimd werd. Veel van de bijgebouwen die hier op foto's staan zijn inmiddels afgebroken en de meeste losstaande spullen die buiten te zien waren, zijn ook gerecycled.

Inmiddels zijn alle onderdelen van de warme productielijn, ooit door John Cockerill opgezet, gesloten en worden/ zijn al gesloopt. Hiermee is definitief het einde gekomen aan een periode van meer dan 175 jaar staalproductie in dit deel van België, waardoor vele mensen hun baan verloren en de armoede toenam. Veel steden in deze streek gaan nu gebukt onder het abrupte einde van een industrie waar de hele streek afhankelijk van was.