Let op: Aan onderstaand artikel kunnen geen rechten aan ontleend worden, noch enige aansprakelijkheid uit volgen!
Lees ook de Privacy en Disclaimer van de webpagina.
Is Urbex illegaal volgens de Nederlandse, Duitse en Belgische Wetgeving?
Voor Nederland, maar zeker voor België heeft de strafbaarstelling van kraken grote gevolgen voor de strafbaarheid van Urban Exploring. Bleven de problemen tot voor kort meestal beperkt, nu kunt u vervolgt worden voor een vorm van het misdrijf huisvredebreuk, namelijk kraken.
Begrippen:
Urbex [NL], [B] en [D}:
Woning [B] + [NL]:
Artikel 479 van het Strafwetboek [B]:
In het Nederlandse Wetboek wordt het begrip woning niet beschreven in de Wet.
- De ruimte moet kenbaar zijn als woning. Het gaat daarbij om ruimtes die tot exclusief verblijf voor een persoon of voor een beperkt aantal in een gemeenschappelijke huishouding levende personen ingericht en bestemd is.
- De woning hoeft zich daarbij niet in een woonhuis te bevinden.
Het dient in ieder geval te gaan om een van de buitenwereld afgesloten plaats waar het privéleven van iemand plaatsvindt of placht plaats te vinden. - De rechtmatigheid van het bewonen speelt daarbij geen enkele rol!
- Een kraakpand of een ruimte waar een zwerver verblijft kan worden aangemerkt als woning.
(Besloten) Lokaal of Erf [NL]:
Inklimming [NL] + [B]:
Artikel 89 Wetboek van Strafrecht [NL]:
Artikel 486 Strafwetboek [B]:
- Het binnenkomen over muren, deuren, daken of om het even welke andere afsluiting, in huizen, gebouwen, binnenplaatsen, neerhoven, bouwwerken van welke aard ook, tuinen, parken, besloten erven;
- Het binnenkomen door een ondergrondse opening die niet gemaakt is om tot toegang te dienen.
Braak [B] + [NL]:
Artikel 484 Strafwetboek [B]:
Braak van een afsluiting [B]:
De Belgische Wet heeft nog een aparte strafbaarstelling opgenomen in het Strafwetboek voor de bescherming van afsluitingen.
Artikel 545 Strafwetboek [B]:
Wetsartikelen:
Woonstschennis, Huisvredebreuk, Kraken en Hausfriedsbruch[B], [NL] en [D]:
Art. 439 (gewijzigd) Strafwetboek [B]:
Met gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot driehonderd [euro] wordt gestraft hij die, zonder een bevel van de overheid en buiten de gevallen waarin de wet toelaat in de woning van bijzondere personen tegen hun wil binnen te treden, in een door een ander bewoond huis, appartement, kamer of verblijf, of in de aanhorigheden ervan hetzij binnendringt met behulp van bedreiging of geweld tegen personen, of door middel van braak, inklimming of valse sleutels, hetzij dit goed bezet, hetzij erin verblijft zonder toestemming van de bewoners.
Art. 442/1 (nieuw) Strafwetboek [B]:
- Met gevangenisstraf van acht dagen tot een maand en met geldboete van zesentwintig euro tot honderd euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die, zonder een bevel van de overheid hetzij zonder toestemming van een houder van een titel die of een recht dat toegang verschaft tot de betrokken plaats of gebruik van of verblijf in het betrokken goed toestaat en buiten de gevallen waarin de wet het toelaat, op eender welke manier andermans niet bewoonde huis, appartement, kamer of verblijf, of de aanhorigheden ervan of enige andere niet bewoonde ruimte of andermans roerend goed dat al dan niet als verblijf kan dienen, hetzij binnendringt, hetzij bezet, hetzij erin verblijft zonder zelf houder te zijn van voormelde titel of recht.
- Met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot tweehonderd euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die binnen de vastgestelde termijn geen gevolg geeft aan het bevel tot ontruiming bedoeld in artikel 12,
- § 1, van de wet van 18 oktober 2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed of aan de uithuiszetting bedoeld in artikel 1344decies van Gerechtelijk Wetboek. § 3. Het in paragraaf 1 bedoelde misdrijf kan alleen worden vervolgd op klacht van een persoon die houder is van een titel of een recht op het betrokken goed.
Hier zien we een belangrijk verschil met het artikel 138a van de Nederlandse wet. In de Nederlandse wet moet je veroordeeld worden voor kraken, de vraag is of daar een Rechtbank in meegaat als de poging tot diefstal dmv braak niet bewezen kan worden.
In België wordt in het nieuwe artikel 442/1 Strafwetboek enkel gesproken over de onrechtmatigheid van een verblijf in een locatie!
Artikel 138 Wetboek van Strafrecht [NL]:
- Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
- Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
- Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
- De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien 2 of meer verenigde personen het misdrijf plegen.
Artikel 138a (gewijzigd) Wetboek van Strafrecht [NL]:
- Hij die in een woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende is beëindigd, wederrechtelijk binnendringt of wederrechtelijk aldaar vertoeft, wordt, als schuldig aan kraken, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
- Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
- De in het eerste en tweede lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.
StGB § 123 Hausfriedensbruch [D]:
- Wer in die Wohnung, in die Geschäftsräume oder in das befriedete Besitztum eines anderen oder in abgeschlossene Räume, welche zum öffentlichen Dienst oder Verkehr bestimmt sind, widerrechtlich eindringt, oder wer, wenn er ohne Befugnis darin verweilt, auf die Aufforderung des Berechtigten sich nicht entfernt, wird mit Freiheitsstrafe bis zu einem Jahr oder mit Geldstrafe bestraft.
- Die Tat wird nur auf Antrag verfolgt.
Met het strafbaar stellen van kraken, zowel in Nederland als in België, is urbex dus nu feitelijk bij wet verboden, zowel in Nederland en België! In Duitsland was urbex al strafbaar omdat de component "Befriedete Besitztum" aan het artikel van huisvredebreuk toegevoegd was.
Vernieling, Beschadiging en Sachbeschädigung [B], [NL} en [D]:
Artikel 528 Strafwetboek [B]:
Artikel 534ter Strafwetboek [B]:
Artikel 350 lid 1 Wetboek van Strafrecht [NL]:
§ 303 StGB Sachbeschädigung [D]
- Wer rechtswidrig eine fremde Sache beschädigt oder zerstört, wird mit Freiheitsstrafe bis zu zwei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft.
- Ebenso wird bestraft, wer unbefugt das Erscheinungsbild einer fremden Sache nicht nur unerheblich und nicht nur vorübergehend verändert.
- Der Versuch ist strafbar.
Verboden Toegang [NL] Privaat [B]:
Conclusie [NL], [B] en [D}:
Wanneer u belang heeft bij een blanco strafblad (vanwege een verklaring omtrent gedrag) kunt u urbexlocaties beter mijden.